Skip to the main content

Just made 31-10-2024

Graag beschrijf ik een spectaculair spel van donderdag 31 oktober van mijzelf (Jacco) met Aarnout tegen Joop & Dries. Dit is voor mij de eerste keer dat ik een stukje schrijf en gelukkig hebben Aarnout en Mark geholpen met de taal, want ik kan beter bridgen dan Nederlands.

Op spel 21 (wij kwetsbaar, zij niet) had ik een niet onaardige hand met partner in de noordpositie als deler:

8 7 4
H
A V 8 7 6 2
A 7 5

Joop Aarnout Dries Jacco
1 pas ?

 

Na 1 bij partner en pas bij Dries had ik een makkelijk bod met 2. Dat is mancheforcing met minstens vijf ruiten, zoals bij de meesten denk ik. Het ging daarna 2 links en pas – pas.

Joop Aarnout Dries Jacco
1 pas 2
2 pas pas ?

 

Ook hier had ik weer een makkelijk bod in mijn opinie, doublet. We willen meer van partner weten en mocht hij passen zijn we best tevreden. Onze afspraken zijn dat doublet op 2♠ bij partner kort in schoppen zou zijn en dat er met veel verdeling een direct bod zou komen. Het ging verder met pas 3 – pas.

Joop Aarnout Dries Jacco
1 pas 2
2 pas pas x
pas 3 pas ?

 

Wederom een makkelijk bod, namelijk 3: vragen om een stop. Nu gebeurde er iets onverwachts, partner bood namelijk 4NT(!).

Joop Aarnout Dries Jacco
1 pas 2
2 pas pas x
pas 3 pas 3
pas 4NT pas ?

 

4NT is een kwantitatieve sprong. Dus partner had te veel voor 3NT en te weinig om sowieso naar slem te gaan. Ongeveer 17 punten zou ik denken met 6(7) harten, een schoppenstop en geen driekaart ruiten. Nu had ik daar op kunnen passen, dan hadden jullie echter dit artikel nooit gelezen. Na een toiletpauze van zowel Joop als Aarnout besloot ik 5NT te bieden: pick-a-slam. De reden hiervoor was dat door de structuur van mijn hand ik een enorm slagenpotentieel zag in zowel ruiten, harten als NT en aangezien ik nog steeds niet wist wat de speelsoort zou moeten worden, liet ik het aan Aarnout. Aarnout bood 6 en daarop paste iedereen.

Joop Aarnout Dries Jacco
1 pas 2
2 pas pas x
pas 3 pas 3
pas 4NT pas 5NT
pas 6 pas pas
pas

 

Links kwam uit met V:

A H 6
V 10 9 7 6 5
H 4
H 10

8 7 4
H
A V 8 7 6 2
A 7 5

Binnen een seconde zie je dat je minstens één slag mist in harten aas en dat er nog een hoop werk is. Tijdens het schrijven van het stuk zie ik dat dit 15 punten zijn, waar ik er ongeveer 17 verwachtte; dat is aan tafel niet zo van belang. Het spel had mijn volledige hersencapaciteit nodig, dus dit soort gedachten zijn puur afleiding. Tijd om een plan te maken.

Hoeveel slagen hebben we?
Topslagen: 2 in schoppen, 0 in harten, 6 in ruiten en 2 in klaveren: 2+0+6+2=10 en we kunnen een harten ontwikkelen voor 11 slagen.
Als de ruiten scheef zitten dan zie ik heel weinig maakkansen, dus voor het gemak doen we de aanname dat die lopen.

Waar halen we de 12de slag vandaan?
Mijn eerste gedachte was om een klaveren te troeven. Een introever aan de korte kant levert een extra slag op.

Waarom is dit toch geen goed speelplan?
Nadat je die aftroever gemaakt hebt, wil je naar de hand om de troeven te trekken. Daar heb je echter geen entrees voor en je zal dan na bijvoorbeeld schoppen aas, ruiten heer, klaveren heer, klaveren aas, klaveren getroefd,  harten moeten spelen in de volgende positie:

H 6
V 10 9 7 6 5

8 7
H
A V 8 7 6

Als links A heeft is de kans heel groot dat je 2 down bent omdat er een schoppen aftroever inzit. Als rechts A heeft is de kans heel groot dat de klaveren 3-5 zaten en de twaalfde klaveren een troefpromotie geeft (tenzij rechts B109 sec heeft).

Zijn er nog andere speelwijzes?
Jazeker. De hartenkleur is best kansrijk voor een extra slag. De B kan dubbel vallen of de harten kunnen 3-3 zitten en als dit niet zo zit, heb je ook nog dwangkansen, daarover later meer.

Aangezien we bang zijn voor een eventuele schoppenaftroever na A, trekken we eerst de troeven in 3 rondjes (op de derde gooit links een schoppen weg en de dummy een harten), voordat we H spelen.

West pakt en speelt heel goed klaveren na.. Dat kan je wel aan Joop overlaten.
Waarom is dit goed spel? Je kan toch veilig schoppen naspelen?
Met schoppen na speel je V en harten getroefd. Als rechts de boer nog overhoudt  speel je je troeven en is het een automatische dubbele dwang met de volgende eindpositie:

6
10

H 10



7
A 7 5

Op de laatste ruiten moet links een schoppen vasthouden dus maximaal 2 klaveren. En vervolgens nadat de schoppen weggaat in de dummy heeft oost hetzelfde probleem, maar dan met harten en klaveren, waarna 7 je 12de slag wordt. Ergo goed gedaan Joop.

De variant A zakken bespreek ik heel kort. Geef een klaveren af aan Oost bijvoorbeeld met klaveren voor de 10 en V waarna West in een hoge kleuren dwang komt omdat Oost geen schoppen na kan spelen.

Terug naar de actuele variant. Hoe gaat het verder na een kleine klaveren na?

H 6
V 10 9 7

H 10

8 7

8 7 6
A 7 5

We kunnenB er uit snijden via de troefsnit of laten vallen? Als we denken dat west 6 schoppen, 2 ruiten en nog 5 kaarten heeft waaronder minstens 1 harten en 1 klaveren die al gespeeld zijn, dan heeft oost veel meer ruimte voor de hartens.

Maar wacht eens: De dwang werkt nog steeds maar de timing ligt iets anders. We spelen V, schoppen weg in de hand en harten getroefd.

Nu blijft er over:

H 6
9 7

H 10

8

8 7
A 7 5

Als we nu 2x troef spelen dan komt west op de laatste troef in een vergelijkbare dwang, want hij moet minstens 2 schoppen vasthouden en dus weer maximaal 2 klaveren. Dit vereist wel dat we kiezen of de schoppens 5-2 of 6-1 zitten. Dat laatste lijkt mij veel waarschijnlijker – vanwege het 2 bod – en daar zou ik dus voor kiezen. Echter nu is onze timing verkeerd aangezien we H nog niet binnen hebben en daarom is oost dus nog niet gesqueezed? Toch lukt het wel!

Dit heet een niet-gelijktijdige dubbele dwang.

Aangezien west nog 2 schoppen heeft gooien we op de laatste ruiten onze kleine schoppen weg in deze positie:

H 6
9

H 10

8

7
A 7 5

Daarna volgt schoppen na de heer en oost zit dan met B en driekaart klaveren 1 slag later gesqueezed. Wat een leuk spel is dat bridgen toch!

In de praktijk zaten de hartens 3-3 met ABx links zodat deze prachtige squeezes niet nodig waren maar een harten troefsnit over de meer waarschijnlijke lengte rechts had niet gewerkt.

De frequentiestaat leerde dat wij de enige waren die dit zeer scherpe slem boden. Er ging 1 paar down in 6. De rest van het veld zat in 4of 3NT wat overal gehaald werd. 4 werd door de schoppen aftroever vaak precies gehaald en 3NT met overslagen.

Een welverdiende +12 voor flink doorbieden en goed afspel OF geluk dat onze handen aansloten en dat de ruiten rondzaten? Laat je reactie achter bij ‘Praat mee‘ (moet je wel ingelogd zijn).

Andere artikelen
Just made (14-11-2024) – door Mark Kaptein

Just made (14-11-2024) – door Mark Kaptein

Omdat Just deze competitie niet speelt nemen Ruud von Seida en ik het deze competitie over om een...

16/11/2024 - Dennis Stuurman
Just Made (7-11-2024) – door Ruud von Seida

Just Made (7-11-2024) – door Ruud von Seida

Not just made, stealth bidding en op de kleintjes letten. Omdat Just deze competitie niet speelt...

09/11/2024 - Dennis Stuurman
Just Made (17-10-2024)

Just Made (17-10-2024)

Omdat Just deze competitie niet speelt nemen Mark Kaptein en ik (Ruud von Seida) het deze...

21/10/2024 - Ruud von Seida